Schoolreglement

Schoolreglement Portaelsschool V.Z.W

Inhoud



Hoofdstuk 1 Toepassingsgebied


  1. Dit schoolreglement is van toepassing op alle leerlingen van de academie en tevens op de ouders van minderjarige leerlingen.

Hoofdstuk 2 Definities


  1. Voor de toepassing van dit schoolreglement wordt verstaan onder:

  1. Schoolbestuur: de inrichtende macht die verantwoordelijk is voor de sch(o)ol(en) nl. de Raad van Beheer van de Portaelsschool VZW. Inzake daden van dagelijks beheer is de directeur bevoegd.


  1. Directeur: de directeur van de academie of zijn afgevaardigde.


  1. Leerling: de persoon die ingeschreven is aan de academie overeenkomstig de reglementaire toelatingsvoorwaarden.

  1. Ouders: de personen die het ouderlijk gezag uitoefenen of in rechte of in feite de minderjarige onder hun bewaring hebben.

  1. Aangetekend: met aangetekende brief of tegen afgifte van een gedateerd ont­vangstbewijs.

Hoofdstuk 3 Inschrijvingen en inschrijvingsgelden


  1. De leerlingen worden ingeschreven vóór 1 oktober van het lopend schooljaar.


Art. 1Inschrijvingsgelden
      1. Een leerling betaalt minimum het inschrijvingsgeld vastgelegd volgens de ministeriële bepalingen. Inschrijvingsgelden worden betaald per studierichting. De inschrijving van een leerling is slechts definitief na het betalen van het wettelijk voorziene inschrijvingsgeld. Een leerling die gebruik kan maken van een verminderd tarief moet het vereiste attest voorleggen.
      2. Het schoolbestuur heeft het recht een bijkomende bijdrage te vragen.
      3. In geval van moeilijkheden tot betaling moet de leerling zich wenden tot de directie.

Hoofdstuk 4 Toelatingsvoorwaarden


Art. 2§1 In principe start een leerling in het eerste leerjaar van de gekozen optie. Daarbij moet hij wel beantwoorden aan de leeftijdsvoorwaarden voor de studierichtingen:
    • In de studierichting beeldende kunst moeten de leerlingen minimum 6 jaar zijn op 31 december van het lopende schooljaar (of ingeschreven in het 1ste leerjaar van het basisonderwijs).
    • Leerlingen ouder dan 18 jaar in de beeldende kunst worden ingeschreven in de sectie volwassenen.


§2 Om naar het volgende leerjaar te gaan moet de leerling geslaagd zijn voor de proeven van het voorafgaande leerjaar.

§3 In de lagere en middelbare graad beeldende kunst stromen de leerlingen in volgens leeftijd.


Art. 3§1 Een leerling kan, op voorwaarde dat hij aan de toelatingsvoorwaarden voldoet:
  • tezelfdertijd binnen een studierichting meerdere opties volgen met dien verstande dat éénzelfde vak slechts éénmaal moet gevolgd worden.(tweede en volgende optie).
  • Een student die naast zijn hoofdoptie een tweede wil volgen betaald een door het schoolbestuur vastgelegd supplement..


§2 Wanneer een leerling in een ander leerjaar of optie wil instromen dan hij op basis van de gewone toelatingsvoorwaarden mag, kan de directeur in samenspraak met de betrokken vakleerkrachten een toelatingsperiode opleggen. Deze toelatingsperiode duurt maximaal tot 31 januari. De leerling volgt de vakken van het leerjaar waarin hij wil terecht komen. Na die toelatingsperiode maken de directeur en de leerkrachten een attest op dat motiveert of de leerling het leerjaar verder kan blijven volgen of hij naar een ander leerjaar wordt doorverwezen.

Hoofdstuk 5 Vrijstellingen


Art. 4§1 Iedere leerling volgt alle vakken van een gekozen optie.

§2 Een leerling kan een vrijstelling bekomen voor het vak kunstgeschiedenis dat reeds met vrucht werd gevolgd op een gelijkwaardig of hoger niveau van het voltijds secundair onderwijs, van het deeltijds kunstonderwijs, van het kunstonderwijs met beperkt leerplan, van het hoger of universitair onderwijs na afgifte. Een leerling die gebruik wil maken van deze vrijstelling moet van het vereiste diploma een kopie afgeven.

§3 Vrijstellingen op basis van een buitenlands diploma moeten altijd worden aangevraagd (niet-Nederlandse diploma’s moeten worden vertaald).

Art. 5Een verkregen vrijstelling geldt voor de ganse duur van de opleiding indien ze werd verleend op basis van reeds gevolgde gelijkwaardige of hogere studies. In andere gevallen kan de vrijstelling voor één schooljaar gelden. Leerlingen die overzitten worden vrijgesteld voor het vak/de vakken waarvoor zij reeds slaagden indien zij van het betrokken leerjaar de proeven van alle vakken hebben afgelegd.

Hoofdstuk 6 Aanwezigheden


  1. De leerlingen zijn verplicht de lessen regelmatig te volgen, behoudens in geval van ziekte of overmacht. Iedere afwezigheid moet gewettigd of gerechtvaardigd zijn. Ongewettigde afwezigheden kunnen aanleiding geven tot één van de sancties vermeld in hoofdstuk 8.

  1. Behalve indien een leerling gewettigd afwezig is, neemt hij vanaf 1 september tot en met 30 juni deel aan alle lessen en activiteiten van het leerjaar waarin hij is ingeschreven. Indien de ongewettigde afwezigheden meer dan 1/3 van de lessen bedragen, kan men niet deelnemen aan de proeven.

  1. Indien een leerling tijdens proeven afwezig is wegens ziekte, verwittigt hij onmiddellijk het secretariaat en moet hij steeds een medisch attest inleveren.

  1. Wanneer een leerling om gelijk welke reden niet aan een proef kan deelnemen, kan hij steeds verplicht worden die achteraf af te leggen.

  1. De leerlingen moeten de begin- en einduren van de lessen respecteren. In uitzonderlijke gevallen kan een leerling die daarvoor een gewettigde reden heeft, de school voor de einduren verlaten. Dit kan enkel na toestemming van de directeur.

Art. 1§1 Indien de les niet doorgaat tengevolge van overmacht of een andere reden worden in volgorde de volgende maatregelen genomen:
    • de ouders of meerderjarige leerlingen worden verwittigd indien mogelijk;
    • de afwezigheid wordt ad valvas gemeld;
    • opvang wordt voorzien indien geen van de voorgaande maatregelen mogelijk is.
§2 De school kan geen vervangende leerkracht garanderen voor kortstondige ziekten en afwezigheden van een leraar of in geval van overmacht. Bij langdurige afwezigheid van een leraar wordt de reglementaire procedure gevolgd om een interimaris aan te duiden.

Hoofdstuk 7 Lesverplaatsingen (ingekort reglement zie art 42)



  1. Alle leerlingen hebben recht op alle lessen van hun studierichting en optie.

  1. Een lesverplaatsing is elke les die verplaatst wordt binnen het door de school vastgelegde uurrooster.

  1. Enkel de directeur kan lesverplaatsingen toestaan.


  1. De leraar (niet het secretariaat) is verantwoordelijk voor de schriftelijke melding aan alle leerlingen en ouders bij minderjarige kinderen en neemt de nodige maatregelen voor een adequaat toezicht. (Mid.Gr. en Lag.Gr. : leraar zorgt voor toezicht door een verantwoordelijke collega)
  2. Lessen kunnen niet verplaatst worden naar een vakantiedag of een feestdag.

Art. 6Een verplaatste les heeft de gebruikelijke duurtijd. Bij een lesverplaatsing van een groepsgericht individueel vak wordt bij voorkeur de samenstelling van de groep gerespecteerd.

Hoofdstuk 8 Orde en tucht


  1. Een tuchtmaatregel kan worden opgenomen indien het gedrag van de leerling:
- het ordentelijk verstrekken van opvoeding en onderwijs in gevaar brengt;
- de verwezenlijking van het artistiek pedagogisch project van de school in het gedrang brengt;
- ernstige of wettelijk strafbare feiten uitmaakt;
- de naam van de instelling of de waardigheid van het personeel aantasten;
- de instelling materiële schade toebrengt.

  1. Volgende sancties kunnen worden toegepast:
        1. een vermaning van de directeur, eventueel op voorstel van de leerkracht/het personeelslid Portaelsschool VZW;
        2. een tijdelijke uitsluiting door de directeur, eventueel op voorstel van de leerkracht/ het personeelslid Portaelsschool VZW;
        3. een definitieve uitsluiting door de Raad van Beheer op voorstel van de directeur.
Een sanctie getroffen tegen een minderjarige leerling wordt door de directeur schriftelijk aan zijn/haar ouders meegedeeld met vermelding van de reden.

Een sanctie getroffen tegen een meerderjarige leerling wordt schriftelijk door de directeur aan de betrokkene meegedeeld met vermelding van de reden.

De onder a. en b. vermelde sancties worden door de directeur eveneens meegedeeld aan de Raad van Beheer.



  1. §1 Schade die door een leerling vrijwillig wordt toegebracht aan lokalen, meubilair of materiaal wordt op zijn kosten hersteld.
    §2 Schade die door een leerling aan derden of materialen van derden wordt toegebracht valt niet onder de verantwoordelijkheid van de school maar is ten laste van de betrokken leerling.

Hoofdstuk 9 Evaluatie en evaluatiefiche


  1. Tijdens het schooljaar wordt minstens tweemaal een schriftelijke evaluatie van elke leerling gemaakt aan de hand van een evaluatiefiche. De leerling en/of de ouders worden in kennis gesteld van deze evaluatie.

Hoofdstuk 10 Examens


  1. De examens worden georganiseerd overeenkomstig de wettelijke en reglementaire bepalingen.

    • Aan het einde van de lagere graad en aan het einde van het vijfde en zesde jaar van de middelbare graad en aan het einde van ieder leerjaar van de andere graden, worden op het einde van het schooljaar overgangs- of eindproeven georganiseerd. De eindproeven worden georganiseerd in het laatste jaar van de middelbare graad, van de hogere graad en van de specialisatiegraad.
    • De leerlingen zijn verplicht deel te nemen aan de proeven ingericht aan het einde van het leerjaar waarvoor zij zijn ingeschreven.
    • Wie meer dan 1/3 van de lessen niet heeft bijgewoond zonder gewettigde afwezigheid, wordt niet toegelaten tot de proeven en is derhalve niet geslaagd.
    • Van 15 augustus tot 15 september worden van alle vakken uitgestelde proeven afgenomen van de leerlingen die om een gewettigde reden niet hebben kunnen deelnemen aan de proeven op het einde van het schooljaar. De directeur kan beslissen om tijdens die periode ook herkansingsproeven te organiseren voor algemene en technische vakken.
    • De leerling die bij de beoordeling voor elk vak ten minste 50% van de punten en voor het geheel van de vakken 60% van de punten heeft behaald, beëindigt zijn leerjaar met vrucht.

  1. De leden van de examencommissie worden op voorstel van de directeur door de Raad van Beheer aangesteld. Niemand mag als lid van de examencommissie zitting hebben voor de proef van een bloed- of aanverwant tot en met de vierde graad.

  1. Elke leerling bekomt op het einde van het schooljaar een attest of een getuigschrift op basis van de behaalde resultaten.

Hoofdstuk 11 Leerlingen en auteursrechten

  1. De leerlingen en de academie respecteren te allen tijde het geldende auteursrecht.
    Bij alle werken die de leerlingen maken worden zij beschouwd als auteur. De academie kan hierop geen enkele afbreuk doen zonder de uitdrukkelijke toestemming van de leerling. De leerlingen worden uitgenodigd om alle werken die op de school werden gemaakt in de loop van het schooljaar vrij ter beschikking te stellen van de academie. Deze werken kunnen enkel worden gebruikt voor didactisch-pedagogische doeleinden (voorbeeldfunctie) of activiteiten die de academie naar buiten uit moeten vertegenwoordigen (tentoonstellingen, opendeurdagen, drukwerk...). De leerlingen ontvangen hiervoor geen vergoeding. De academie van haar kant verbindt er zich toe om, bij iedere activiteit waarbij op de één of andere manier gebruik wordt gemaakt van werken, de naam van de leerling te vermelden en het recht op eerbied voor deze werken te garanderen


Hoofdstuk 12 Activiteiten georganiseerd door de academie



  1. De leerlingen worden veronderstelt in het kader van hun opleiding hun medewerking te verlenen aan tentoonstellingen of aan andere kunstmanifestaties die door de academie worden ingericht. Participerende leerlingen vallen volledig onder de schoolverzekering.
    Bezwaar hiertegen moet voorafgaandelijk schriftelijk bij de directeur worden neergelegd.

  1. Buitenschoolse lesactiviteiten die door de academie worden georganiseerd voor minderjarige leerlingen, worden schriftelijk aan de ouders meegedeeld.

Hoofdstuk 13 Initiatieven van de leerlingen en het personeel


  1. Alle teksten die leerlingen of leden van het personeel in de academie wensen te verspreiden, moeten vooraf ter goedkeuring aan de directeur worden voorgelegd.
Een geldomhaling in de academie door de leerlingen of leden van het personeel kan slechts gebeuren na schriftelijke goedkeuring van de directeur.

  1. Leerlingen en leden van het personeel die deelnemen aan kunstmanifestaties buiten de academie en daarbij de naam van de academie willen gebruiken, moeten daarvoor de schriftelijke toestemming van de directeur bekomen.

  1. Activiteiten die door leraars, leerlingen of derden, op eigen initiatief worden georganiseerd voor een bepaalde leerlingengroep, vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de academie.

Hoofdstuk 14 Uitlenen van eigendommen Portaelsschool / reproductie van werken



  1. §1 Het is de leerlingen niet toegestaan materialen en eigendommen van de Portaelsschool buiten de schoolterreinen te brengen zonder schriftelijke toelating van de directeur.
    §2 Het gebruik van materialen, eigendommen, gebouwen en terreinen van de Portaelsschool voor initiatieven afwijkend van het begeleid onderwijs binnen de lestijden moet schriftelijk aan de directeur worden gevraagd.
    §2 Reproducties van beschermde werken uit de bibliotheek en of werken van leerlingen en personeel kan slechts voor didactische redenen en met bronvermelding.

Hoofdstuk 15 Toezicht


  1. Het schoolbestuur verzekert het toezicht tijdens de lestijden. De leerlingen en de ouders gedragen zich daarbij naar de onderrichtingen van het desbetreffend reglement.

Hoofdstuk 16 Rookverbod

Art. 7§1 Het is verboden te roken binnen de instelling. In de cafetaria is het toegelaten te roken in de rokerszone. Roken kan op de binnenplaats. Peuken moeten gedoofd en in een asbak worden gelegd.
§2 Het rookverbod wordt opgeheven bij schoolfeesten en schoolactiviteiten met publiek karakter.
§3 Druggebruik, het verspreiden van drugs of aanzetten tot druggebruik zijn verboden op de terreinen en in de gebouwen van de Portaelsschool en in de wijkafdelingen.

Hoofdstuk 17 Privacy



Art. 8Algemeen
Het schoolbestuur leeft de verplichtingen na die voortvloeien uit de privacywetgeving.


Art. 9Meedelen van leerlingengegevens aan derden
De school zal geen leerlingengegevens meedelen aan derden, tenzij voor de toepassing van een wettelijke of reglementaire bepaling.


Art. 10Afbeeldingen van personen
Afbeeldingen van leerlingen kunnen worden gepubliceerd. De betrokken leerlingen of ouders kunnen voorafgaandelijk schriftelijk hun toestemming weigeren.

Hoofdstuk 18 Vertrouwenspersoon


Art. 11Het schoolbestuur heeft Lief Van Asbroeck, schoolsecretaresse (naam + functie) voor het schooljaar 2002-2003 aangesteld als vertrouwenspersoon binnen de school. Zij is bevoegd voor het ontvangen en opvolgen van klachten over grensoverschrijdend gedrag. Het kan gaan over geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag.

Hoofdstuk 19 Informatie en afspraken


Art. 12Praktische afspraken i.v.m. organisatie en werking van de academie worden opgenomen in de infobrochure die onlosmakelijk deel uitmaakt van dit schoolreglement.


Art. 13Het schoolreglement en het reglement lesverplaatsingen zijn te allen tijde raadpleegbaar in het schoolsecretariaat en worden ad valvas uitgehangen in elk filiaal of elke wijkafdeling.

Reacties